För få tar ställning till organdonation

1:44 min

Omkring 600 personer i landet väntar på ett nytt organ, flera av de kan tvingas köa så pass länge att det finns risk att några dör. Många vill donera efter sin död, men alla har inte talat om hur de vill ha det, enligt Annika Sandström, donationsansvarig sjuksköterska på Landstinget Västmanland.

För att uppmärksamma frågan kommer donationsansvariga i landstinget Västmanland under den pågående Europeiska donationsveckan att informera om organ- och vävnadsdonation.

– Vi vet att många svenskar är villiga att donera sina organ och vävnader efter sin död, faktiskt omkring 80 procent, vilket är en hög siffra. Av dessa är det inte lika många som har gjort sin vilja känd, säger Annika Sandström, donationsansvarig sjuksköterska.

Enligt Annika Sandström kan man tala om hur man vill ha det på flera sätt, antingen genom att fylla i ett donationskort eller att berätta hur man vill ha det för sina nära och kära. Det går också att använda nätet.

Men alla tar inte ställning.

– Jag tror helt enkelt att man har svårt att prata om sin egen död, vi ska ju alla dö någongång men det här är något man skjuter åt sidan. Vem som helst kan drabbas av någonting allvarligt och hamna i en sån här situation och det är därför viktigt att ta ställning, inte minst för sina nära och kära, säger Annika Sandström till P4 Västmanland.

Kan man inte vända på det, att man måste säga till om man inte vill donera?

– Ja, absolut - det viktigaste är att göra sin vilja känd. Om inte den avlidnes vilja är känd så har vi i Sverige förmodat samtycke, men där har de närstående en vetorätt.

Har ni fått några som fyllt i donationskort?

– Ja, det har varit ett stort intresse och det har gått åt väldigt många donationskort. Jag tror att en person här fyllde i det på plats för att verkligen visa att han ville göra det, säger Annika Sandström som idag står vid Centrallasarettets entré i Västerås. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista