Ont i magen och huvudvärk vanligare bland ungdomar

Oron ökar bland länets ungdomar. Idag har mer än var fjärde 16-åring psykosomatiska symptom, som ont i huvudet och magen och svårt att sova. För bara tio år sedan var det färre än var femte.

De flesta mår bra men fler än en av fyra tonåringar i länet känner alltså oro, enligt en studie av Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Studien har gjorts tre gånger tidigare, 1995, 1998 och 2001 och då precis som nu har 8000 - 9000 tonåringar i länets samtliga kommuner fått svara på frågor om sina levnadsvanor och hälsa. Den här gången står ungdomarnas psykiska hälsa i centrum och den första sammanställningen av resultatet bekräftar en trend vi har sett, säger forskaren Kent Nilsson.

– Vi ser ju en ökning av samtliga symptom, både huvudvärk, irritation, nervositet och svårt att sova.

Vad ökningen beror på återstår att analysera, men Kent Nilsson tror att det delvis har att göra med 90-talets kraftiga besparingar, som framför allt drabbade barnfamiljerna, men också med att alkohol- och drogkonsumtionen har ökat.

– Nu har den avstannat litet när det gäller narkotika och tobak, men den ligger på samma nivåer som förra undersökningarna och de är alldeles för höga. Vi ser också i sjukvårdsstatistiken att drog- och alkoholkonsumtionen ger fler som får psykiatriska diagnoser som de behöver slutenvård för, sä att det finns kopplingar här, helt klart, men det är inte de enda orsakerna. Det finns säkert många andra orsaker, säger Kent Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".