Bengt-Åke Nilsson (FP). Foto: SR.)

Folkpartist kritiserar upphandlingsstopp

Kritik mot upphandlingsstopp
1:48 min

Upphandlingen av fyra gruppboenden för äldre i Västerås har stoppats. Det har äldrenämnden i Västerås beslutat. Och det är ett beslut som avgående ordföranden i äldrenämnden, folkpartisten Bengt-Åke Nilsson, är starkt kritisk mot.

– Det är olyckligt och det är risk att det inte blir samma intresse från arbetsgivare om man ska göra ett nytt upphandlingsförsök. När vi tog beslutet om att upphandla i maj var vi helt ense om att göra det så det är märkligt, det är en kovändning. Det man säger nu var någonting man undanhöll, säger Bengt-Åke Nilsson.

Han är också orolig för en eventuell rättsprocess, nu när man avbryter upphandlingarna.

– Vi kan stå i en rättstvist om att man alltså har lagt ned arbete på att ta fram anbud och som man kanske rimligen ska kunna få ersättning för. Jag ska inte lägga mig i rättsprocessen, men även det tycker jag är en mycket olycklig situation att vi inte förmår att hantera det här på ett bra sätt, säger Bengt-Åke Nilsson (FP).

Carin Lidman (S), och den som troligen kommer att ta över ordförandeskapet i äldrenämnden, försvarar beslutet att avbryta upphandlingen av fyra gruppboenden för äldre.

– Vi från de rödgröna har lovat att vi ska utvärdera vad konkurrensutsättning av äldreomsorg innebär innan vi gör några fler upphandlingar. Vad innebär det för verksamhetens kvalitet, för personalens situation och för brukarnas inflytande på verksamheten, säger Carin Lidman.

Kommer ni med andra ord att stoppa fler upphandlingar?

– Det kan jag inte säga just nu, men jag har inte överblick över all verksamhet.

Den här upphandlingen då, det var ju tänkt att en ny entreprenör skulle ta över första april, kommer det att försenas nu?

– Det som gäller nu är att ett av de här boendena, där avtalet går ut sista mars, måste upphandlas på nytt och planen är att det ska vara klart till första april. Vi får se om det är möjligt att göra så eller om det går att förlänga avtalet. Det är lite delade meningar om det är möjligt.

– De andra tre boendena drivs vidare av proAros som idag, säger Carin Lidman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".