Vårdförbundets ordförande i Västmanland, Jani Stjernström.

Sjuksköterskor väljer bort Västmanland

"Det här oroar oss"
1:35 min

Det är brist på sjuksköterskor i länet och med tanke på arbetsmiljön, lönen och villkoren är det svårt att rekrytera nya, menar Vårdförbundet.

– De blir inte erbjudna den lön som vi tycker är rimlig och de blir inte erbjudna tillsvidareanställningar, utan oftast visstidsanställning eller vikariat. Det här kan man inte bedriva en långsiktig vård bra vård med, säger Vårdförbundets ordförande i Västmanland, Jani Stjernström.

Som P4 Västmanland berättat menar Arbetsmiljöverket att arbetsmiljön på vårdavdelningar i Köping och Västerås har stora brister.

Jani Stjernström säger att situationen gör att sjuksköterskor söker sig till andra områden i Sverige eller till Norge.

– I Köping, där man har en väldigt hög belastning, slutar våra grupper. Och det är svårt att rekrytera nya utifrån att det sprider sig att det är en arbetsplats som har en oförmåga att behålla och ha en bra arbetsmiljö.

Hon tycker att politikerna ska vara ärliga mot invånarna.

– Har man inte ekonomiska förutsättningar att bedriva vård måste man ju också tala om det för invånarna, så att man inte lurar invånarna att det finns vård som är säker fast det inte gör det.

Landstinget besvarar kritiken

Personaldirektör Lena Tell besvarar Vårdförbundets kritik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".