Samarbete ska ge snabbare missbruksvård

1:29 min

Landstingets beroendeenhet och Västerås stads missbruksmottagning kan komma att slås samman redan nästa år. Tanken är att samla all kunskap om missbruk under samma tak och att patienterna ska få snabbare och bättre vård, enligt Elisabeth Kantor, verksamhetschef för socialstjänsten i Västerås.

– Vi behöver jobba både med de psykiska bekymren och missbruket och idag tror jag att vi jobbar mycket i spår. Vi behöver jobba med helheten, säger Elisabeth Kantor till P4 Västmanland.

Planerna på ett gemensamt beroendecentrum har funnits i många år men det har aldrig riktigt blivit av. Nu är alla positiva, både politiker och ansvariga tjänstemän, och en grupp har jobbat med planerna i drygt ett år.

Om ett beroendecentrum blir verklighet kan länet även få en hett efterlängtad tillnyktringsenhet. Något som framförallt polisen och akutens personal efterlyst i många år.

På beroendecentrum ska landstinget stå för den medicinska kompetensen med läkare, psykologer och sjuksköterskor.

Kommunen bidrar med sina alkohol- och drogrådgivare som jobbar enligt vissa behandlingsmodeller.

Var beroendecentrumet skulle ligga är inte klart. Men helt klart är att behovet är stort, inom kommunen har man omkring 1 200 personer som får hjälp med sitt missbruk. Och landstingets beroendeenhet har drygt 10 000 besök under ett år.

-- Vi ska driva hasch-avväjningsprogram, vi ska ha återfallpreventionsgrupper, vi ska jobba med motiverande samtal. Men vi ska göra det med landstingets läkare, sjuksköterskor och psykologer, säger Elisabeth Kantor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista