"En känslig ministerpost"

Bakhtiar Amin, ex-västmanlänningen som utsetts till minister  för mänskliga rättigheter i Irak, tycker att det är en känslig ministerpost han fått; särskilt efter avslöjandena om amerikanska övergrepp mot irakiska fångar.

Bakhtiar Amin menar att det faktum att ockupationsarmén har begått sådana brott knappast underlättar hans arbete.

– Det är ju oroande nyheter om det som pågick i Abu Ghraib-fängelset.

Bakhtiar Amin säger att avslöjandena har påverkat alla irakier på ett negativt sätt:

– De påminnner dem om de dåliga dagarna. Saddam brukade systematiskt använda tortyr mot folket. Jag hoppas att undersökningarna ska gå snabbt.


Samtidigt säger Baktiar Amin att de här bilderna fått alltför stora politiska proportioner. Nu används bilderna av dem som motsatt sig den amerikanska ockupationen och störtandet av den irakiske diktatorn Saddam Hussein.

Amin säger vidare att man inte får glömma alla de illdåd som begåtts mot miljontals irakier under 35 års brutalt Saddam Hussein-styre.

– Världen var tyst om dessa massakrer. Bilder existerade inte under den före detta regimen. Nu finns det bilder och det ändrar saker och ting, säger Bakhtiar Amin till Ekots Vladislav Savic.

(Reporter: Vladislav Savic, Ekot)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".