Varslen i Sala kommer att bli verklighet

Det fanns inget alternativ till gårdagens varsel av 25 anställda inom skolan och barnomsorgen i Sala, enligt förvaltningschefen. Hon säger också att varslen kommer att leda till uppsägningar i vinter - hon ser ingen annan utväg.

Hälften av de varslade är barnskötare och elevassistenter, men även lärare i årskurs 1-6, ekonomibiträden, förskollärare och fritidspedagoger berörs.

Orsaken är att Barn- och utbildningsförvaltningen i Sala inte har pengar till den verksamhet som bedrivs idag.

- Det är klart att det absolut inte är roligt att försätta personal i den här situationen, säger förvaltningschef Silvana Enelo-Jansson till P4 Västmanland.

- Men det är också så att vi har en verksamhetsvolym som vi inte har pengar till, och då har jag inget annat val än att göra så här.

På tisdag inleds förhandlingar med facket, och om allt går som planerat så träder varslet i kraft den första december i år.

Silvana Enelo-Jansson ser ingen möjlighet att varslet inte blir verklighet i vinter:

- Det här är ingen tillfällig grej; det är ett stort allvar att vi måste komma i balans med budgeten.

Sedan tidigare har Sala kommun beslutat att lägga ner Kumla skola, Salbo skola och Ängsbackens förskola på grund av att elevunderlaget minskat.

Detta ihop med att man nu alltså måste göra personalminskningar påverkar personalen, men kvaliteten på skolundervisningen ska inte bli sämre.

- Vi kommer att ha en tillräcklig grundbemanning, så att vi har en fullgod kvalitet. Men självklart är det så att det blir tuffare för personalen, säger Silvana Enelo-Jansson till P4 Västmanland.

- Det är tufft för den som blir varslad och för all personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista