Socialministern om manifestationen mot landstingen

”Är det fel i besluten, eller har vi lyckats förklara dem dåligt?” Den frågan bör landstingspolitikerna i Västmanland ställa sig, menar socialminister Lars Engqvist efter gårdagens manifestation på Sergels Torg i Stockholm.

Igår samlades demonstranter från hela landet på Sergels Torg i Stockholm för att protestera mot försämringar inom sjukvården.

Kravet var att landstingen ska läggas ner, och ett av slagorden löd: ”Landstingen bort, inom kort!” 

Initiativtagare bakom manifestationen var fagerstabon Ingrid Brockman, som bland annat varit aktiv i kampen för att bevara Bergslagssjukhuset i Fagersta.

Demonstranterna lämnade också över protestlistor med cirka 70 000 namnunderskrifter från hela landet till socialminister Lars Engqvist.

Men någon nedläggning av landstingen lär det inte bli, enligt socialministern

Lars Engqvist säger till P4 Västmanland att han tror att problemet egentligen inte handlar om dålig sjukvård.

Han menar att det i stället handlar om att landstingspolitikerna i bland annat Västmanland har misslyckats med att förklara och motivera sina beslut om sjukvården.

- Och då står vi inför ett jätteproblem, om människor inte tror att det blir bättre! Ingen kan ju tro att syftet med det som sker i Fagersta faktiskt är att göra tillvaron till ett helvete för invånarna.

Han menar att det bland landstingspolitikerna finns olika resonemang, bland annat medicinska, bakom besluten om sjukvården.

- Och tror man på det, så måste man ju kunna övertyga medborgarna om att det är så också!

Engqvist säger vidare att beträffande sjukvården i Västmanland så måste befolkningen vända sig  till landstingspolitikerna i Västmanland; där kan inte regeringen lägga sig i.

Manifestationen igår och namnunderskrifterna ser han som ett uttryck för ett bristande förtroende för politiken och för politikerna.

- Det är allvarligt nog. Då måste man ju fundera igenom: ”Är det fel i besluten, eller har vi lyckats förklara dem dåligt?”

Lars Engqvist anser att den här typen av demonstrationer påverkar regeringens beslut kring sjukvården i framtiden.

- Ja, absolut. Framför allt när det gäller att se till så att sjukvården får ökade resurser; det är en viktig uppgift de närmaste åren. Vi måste se till att sjukvården - och det gäller samtliga landsting - får förbättrad ekonomi.

- Det är klart att den här typen av demonstrationer leder till att vi förstår just det behovet, säger socialminister Lars Engqvist till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista