Plus för Västerås Stad

Västerås stad går plus 29 miljoner kronor. Det visar bokslutet för år 2001. Men bokslutet visar också att vården och omsorgen av äldre och handikappade blev drygt 60 miljoner kronor dyrare än beräknat. Det är Pro Aros och Äldre- och handikappnämnden som står för underskottet, och underskottet kom som en total överraskning för politikerna.
Det goda resultatet beror framför allt på att det det går bra för hela landet; när tillväxten ökar får alla kommuner ta del av överskottet, vilket plussat på Västerås stads budget rejält. Dessutom flyttade det in 1.400 personer till kommunen under förra året - den största inflyttningen sen 1970 - och det har lett till ökade skatteintäkter. Men bokslutet visade också att vården och omsorgen av äldre och handikappade blev drygt 60 miljoner kronor dyrare än beräknat. Det är Pro Aros och Äldre- och handikappnämnden som står för underskottet, och underskottet kom som en total överraskning för politikerna. Enligt ekonomidirektör Nils Nordman är det allvarligt att man inte kunnat se underskottet i de prognoser som presenterats under året. Ture Morin, direktör för de sociala nämndernas stab, säger att pengarna har gått till stöd och service till vissa funktionshindrade.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista