Gunilla Wolinder (FP), Stellan Lund (M), Ingrid Gummesson (KD). Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.

Kungsörsalliansen vill ta över

"Vi vill inte vänta utan gör det här nu"
1:38 min

Kungsörsalliansen har lämnat in en begäran till fullmäktiges ordförande att ta över makten nästa period. Tillsammans har M, FP och KD 17 mandat och anser sig kunna styra kommunen utan egen majoritet.

– Vi är beredda att ta över. Vi tycker inte vi behöver vänta utan vi gör det här nu. Det säger Stellan Lund, moderaternas ledare i Kungsör.

Han säger det trots att de tre partierna M, FP och KD inte har majoritet i fullmäktige.

– Vi är ändå det största blocket. Då har vi skyldighet mot våra väljare att visa att vi accepterar förtrodendet och då tar vi den chansen.

Läget efter valet är att M+FP+KD har 17 mandat. S har 13 mandat och kan tillsammans med V och MP nå upp till 16. Centern har 4 mandat och SD har 2. Inget av blocken har alltså egen majoritet.

– Det är klart att vi skulle tycka det vore roligt att få med Centern så att vi blev en allians på samma sätt som på riksplanet. Det säger Gunilla Wolinder (FP).

Måndagen den 1 november samlas nya fullmäktige. Då ska fullmäktige bland annat rösta om ny majoritet. Då väljs ledning, valberedning och revisorer.

Kommunstyrelsens ordförande är en av posterna som kommer att utses. Alliansens kandidat är moderaten Stellan Lund. Men visst är den borgerliga trepartialliansen besviken över att Centern inte är med.

--  Ja, det är klart att vi är ledsna. Det kan inte vara så svårt att få gemensamma frågor när vi har en borgerlig regering. Det säger Ingrid Gummesson (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".