Bosnier fick ej ambulans

När en av de hungerstrejkande bosnierna i Hallstahammar, en kvinna, fick problem med blodtrycket i tisdags efter tre dagars hungerstrejk, ringde kamraterna efter ambulans. Men SOS Alarm i Västerås ska enligt bosnierna ha gett svaret att någon ambulans inte fanns att skicka, och i stället bett henne att ta en taxi - och dessutom uppmanat henne att äta någonting för att må bättre.
Det var andra gången på två dagar bosnierna nekades en ambulans, och nu misstänker bosnierna att Migrationsverket ligger bakom. Det säger pingstpastor Djohn Marco Berisha, som har stöttat bosnierna sedan hungerstrejken började. Ellen Nyberg är ansvarig för den dagliga driften på SOS Alarm. Hon tillbakavisar bestämt att Migrationsverket eller någon annan myndighet har något med bedömningen av vem som ska få en ambulans att göra. - Det finns bara ett visst antal ambulanser i länet som vi ska dirigera på uppdrag av landstinget, och när någon ringer måste vi bedöma om det är någon annan som behöver den bättre, säger Nyberg till P 4 Västmanland. För att prioritera rätt görs en grundlig intervju med den som ringer om hälsotillståndet och sjukdomsbilden. Det finns också ett medicinskt index till stöd vid beslut. Att besvären är självförvållade, som vid en hungerstrejk, har ingen betydelse, betonar hon, och säger fortsättningsvis att SOS Alarm inte har några synpunkter på orsaken till symptomen utan att operatörerna skickar en ambulans till den som behöver den. Den bosniska kvinnan är nu tillbaka på flyktingförläggningen efter ett par dagar på sjukhus, och fortsätter sin hungerstrejk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista