Lågt förtroende för politiker i Västerås

Västeråsarna har dåligt förtroende för kommunens politiker, men vill gärna engagera sig politiskt. Hälften av Västerås invånare tycker att kommunens engagemang för integration och mångfald är för stort.

Det här är första resultaten av en stor demokratimätning.

Bra som det är tycker merparten av Västerås män medan kvinnorna tyckte att kommunens engagemang skulle öka när det gäller jämställdhet, en av de frågor som skiljer män från kvinnor, i den demokratimätning som har gjorts i 27 kommuner i landet, på beställning av Svenska kommunförbundet och Landstingsförbundet.

Fler kvinnor vill också ha ett ökat engagemang för äldre- och handikappomsorg, barnomsorg och vård av psykiskt sjuka och drogberoende.

En fråga som inte skiljde män från kvinnor, men där nästan lika många tyckte att kommunens engagemang bör minska som öka var integration och mångfald.

800 enkäter har skickats ut, 400 till hela Västerås och 400 enbart till stadsdelen Pettersberg med anledning av ett speciellt demokratiprojekt där.

67 procent säger sig under de senaste två åren ha försökt påverka politiken i Västerås, fast bara 21 procent tror att försöken ger resultat. En fjärdedel kan tänka sig att ta på sig ett politiskt uppdrag och 68 procent är intresserade av samhällsfrågor.

61 procent tycker inte att politikerna lyssnar på medborgarna, och 47 procent tror inte att politikerna är ärligt intresserade av vårt allmänna bästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista