Elisabeth Ohlson Wallin / Foto: Terje Lund SR

Anhöriga i fokus på fotoutställning

"Flera i utställningen har avlidit"
1:15 min

Idag är det vernissage på fotoutställningen "Anhörig" i Domkyrkan i Västerås, en utställning som handlar om de anhöriga till personer med cancer. Det är fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin som står bakom bilderna.

Elisabeth är främst känd för utstälningen Ecce Homo, men den här gången handlar det om cancerpatienters anhöriga, och många personer på bilderna har fört en kamp mot döden.

– Många i den här utställningen har avlidit, cancer är en svår sjukdom, säger Elisabeth Ohlson Wallin till P4 Västmanland.

Hur fick du idén till en sån här utställning?

– Jag har länge tänkt på att närma mig ordet döden på något sätt i bilder, det är ju ett ämne vi har så svårt att prata om trots att det är lika naturligt som födelsen. Om man ska fråga någon som lever ihop med en som är döende så trippar man lite runt ämnet, man tar så mycket hänsyn att man inte vågar prata alls, säger hon.

Det var Anhörigfonden som kontaktade henne och frågade om hon var intresserad av att göra en utställning om anhöriga till cancersjuka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".