Köping

Tunnsått med fullmäktigemöten i kommundelarna

1:43 min

Köpings kommunfullmäktige hålls inte tillräckligt ofta i kommundelarna. Det tycker centerpartiets Per-Anders Jansson, och nu begär han att fullmäktige ska hållas minst en gång per mandatperiod i varje kommundel. Men, enligt Carl-Inge Westberg (S) finns flera hinder.

Redan för åtta år sen togs ett beslut att hålla fullmäktige i kommundelarna, men det finns flera hinder enligt kommunfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Carl-Inge Westberg.

De orter det handlar om i centerpartiets motion är Munktorp, Odensvi, Västra Skedvi, Bro, Himmeta och och Kolsva.

Och även från Socialdemokraterna menar man att det är en bra idé. Men det finns praktiska hinder som har gjort att det inte har blivit så ofta som man velat. En orsak är att det blir dyrare att hålla fullmäktige på en annan ort än i Köping.

Dessutom måste man tänka på säkerheten, kommunpolitiker riskerar ofta att utsättas för attentat eller andra tråkigheter, säger kommunfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Carl-Inge Westberg till P4 Västmanland.

– Det handlar om vilka lokaler vi kan vara i, utrymmesvägar med mera, det gör att vi kanske måste tänka oss för innan vi utlokaliserar fullmäktigesammanträden, säger han.

En annan orsak till att man inte håller kommunfullmäktige utanför köpings centralort är att direktsändningen i tv inte funkar då.

– Det blir inte samma möjlighet att se live då. Tekniken kan inte följa med på samma sätt, man måste eftersända, säger Carl-Inge Westberg.

Centerns Per Anders Jansson tycker det här är svepskäl. Hinder kanske det finns, men inte större än att det går att hitta en lösning.

– Det handlar om ett eller två utflyttade sammanträden per år. Om man då hittar problem med det så får väl de övervinnas, säger Per-Anders Jansson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista