Ja till husbyggen vid sjön

1:22 min

Fagersta har fått klartecken till att bygga bostäder nära vattnet, norr om sommarstugeområdet Sjöhagen.

För att bygga så nära vattnet var strandskyddet tvunget att upphävas, något som Länsstyrelsen sa ja till, men som Naturvårdsverket överklagade till regeringen.

Men regeringen har valt att inte ta upp fallet, vilket alltså betyder att bostäderna kan byggas.

– Det kommer väl att se ut som på de här tomterna, att det kommer att finnas lite träd kvar, en gräsmatta och för flertalet hus en sjöutsikt, säger Harold Nilsson, förbundschef i Norra Västmanlands Kommunalförbund.

– Det kommer att vara en gemensam liten båthamn och badbryggor. Det handlar om ungefär 25 ytterligare hus och idag i det befintliga området finns det 50-60 hus.

Även om kommunen klarat sig förbi strandskyddet krävs det att man kommer överens med Svenska Kyrkan som idag äger en del av marken.

– Ytterligare en fråga som inte är klar är lösa tillfartsfrågan i samråd med vägföreningen och de boende i det befintliga Sjöhagen. De tycker att det blir för mycket trafik, säger Harold Nilsson.

Området kommer heta Norra Sjöhagen och ligger mellan riksväg 66 och sjön Stora Aspen, några kilometer söder om Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista