Fullbelagd psykavdelning läggs ned

1:25 min

En avdelning inom de psykiatriska slutenvården i Västmanland, avdelning 92, kommer att läggas ner den 1 april nästa år. Jan-Erik Sandberg, sektionschef för psykosvård och PIVA, Psykiatriska intensivvårdsavdelningar på landstinget, tror att det kommer att leda till överbeläggningar på andra avdelningar.

Avdelning 92 har i stort sett finansierats med pengar från rättspsykiatrin, enligt Jan-Erik Sandberg, men när rättspyskiatrins nya anläggning i Sala står klar i början av nästa år kommer patienter dömda till rättspsykiatrisk vård att flyttas dit.

Avdelning 92 kommer då att läggas ner. Avdelningen är alltså egentligen till för personer dömda till rättspsykiatrisk vård, men platserna fylls just nu av andra patienter.

– Även om rättspsykiatrin för närvarande inte har några patienter på avdelning 92 så har vi ändå i stort sett fullbelagt, säger Jan-Erik Sandberg.

Frågan är då vad som händer om avdelningen läggs ner. Något svar har inte Jan-Erik Sandberg idag, han säger att man jobbar för att se hur det ska kunna lösas, men helst skulle han vilja ha kvar vårdplatserna.

– Självklart på önskelistan står ju naturligtvis att vi ska få behålla mycket av de här vårdplatserna.

– Vi tror att vi får ett läge med stora överinskrivningar på de övriga avdelningarna när avdelning 92 läggs ner, säger Jan-Erik Sandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista