Kvinna tar över styret av Västerås

Västerås arbetarekommun valde igår kväll enhälligt att nominera Ulla Persson som efterträdare till Åke Hillman som ordförande för stadens kommunstyrelse.

Eftersom det inte finns någon annan nominerad ligger nu vägen öppen för Persson att efterträda Hillman.

Västerås har tidigare haft fyra kommunfullmäktigeordförande sedan 70-talet, men aldrig tidigare någon kvinnlig kommunstyrelseordförande.  

– Det känns ansvarsfullt och hedrande, säger Ulla Persson.

P4 Västmanland: Hur känns det att efterträda Åke Hillman?

– Ja, det känns också ansvarsfullt med tanke på att Åke är en stor och stark profil, inte bara i Västerås utan i hela kommun-Sverige.

Ganska snart stod det klart att Ulla Persson hade ett starkt stöd som Åke Hillmans efterträdare i Västerås. Hon fick flest nomineringar av stadens socialdemokratiska föreningar.

En annan stark kandidat var Anders Täljebäck men när han insåg att han inte var rörelsens ende kandidat hoppade han av, också som arbetarekommunens ordförande.

Nu har alltså arbetarekommunen enhälligt nominerat Persson att efterträda Hillman.

När Hillman formellt avsäger sig uppdraget kommer partiet föreslår att kommunfullmäktige väljer henne till hans efterträdare. Samarbetspartiet vänsterpartiet kommer inte att opponera sig.

Ulla Persson har suttit i Västerås kommunstyrelse sedan 1991 och varit dess vice ordförande sedan 1994, och inför sitt nya uppdrag tror Persson på samverkan, även om det stavas med bokstaven ä.

– Det vill säga att det kommer att vara litet jobbigt och litet slitigt för det är olika kulturer som ska samsas, men jag tror på det, för ingen är stark ensam men tillsammans så kan man bli stark, säger hon.

Åke Hillman har tidigare sagt att han ska avgå den 1 oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista