Mätningen av den psykiatriska slutenvården genomfördes under våren 2010. Totalt har ca 2 100 personer i Sverige besvarat enkäten. Resultatet redovisas på riks- och landstingsnivå. Ju längre/bredare en stapel är, desto bätttre undersökningsresultat.Västmanland ligger alltså under rikssnittet. Källa: SKL.

Dåligt betyg till psykiatrisk slutenvård

Den psykiatriska slutenvården i Västmanland får dåligt betyg av patienterna i den nationella patientenkät som Sveriges kommuner och landsting, SKL,  genomfört. På sju av sju frågor får den Västmanländska psykiatriska slutenvården sämre betyg än i landet som helhet.

En fråga gäller exempelvis tillgänglighet, på frågan om patienterna fick träffa en läkare så ofta som de ville svarade 26 procent klart ja i Västmanland, i landet som helhet var det 54 procent som svarade klart ja.

I Västmanland svarar bara 11 procent klart ja på frågan om de skulle rekommendera avdelningen till andra patienter, i landet som helhet svarade 52 procent klart ja.

Även när det gäller frågorna om bemötande, förtroende, delaktighet, information och upplevd nytta får Västmanland sämre betyg än riket.

När det gäller psykiatrisk öppenvård, primärvård och specialiserad sjukhusvård får Västmanland bättre betyg i enkäten, men även där får Västmanland på många punkter sämre betyg än landet som helhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".