Västerås stift kan starta skogsbruk i Afrika

Västerås stift kan börja driva skogsbruk i Mocambique i Afrika, i ett gemensamt bolag med sitt vänstift där. Igår beslutade stiftsfullmäktige att bevilja den nödvändiga grundplåten på 1,4 miljoner kr för att hela projektet ska kunna starta.

– Det finns väldigt många fina skogsområden som idag inte brukas som skulle kunna komma ifråga för oss, säger stiftsjägmästare Åsa Tham.

Mocambique i sydöstra Afrika är ett av världens fattigaste länder men det görs mycket för att landet ska bli mer och mer självförsörjande, till och med på ett ekologiskt riktigt sätt. Alla som till exempel kan visa att de kan bedriva ett hållbart skogsbruk får gratis tillträde till landets skogar. Det kan inte Lebombostiftet visa men väl dess svenska vänstift, och nu ställer Västerås stift upp med sin erfarenhet.

– Man hugger ner tillväxten och så ser man till att man återbeskogar så att man hela tiden har lika mycket kvar som man hade från början, berättar Åsa Tham.

Idén är att Lebombostiftet ska få samma start som kyrkan i Sverige fick en gång i tiden.

– När vi satte igång här och blev kristna i Sverige för tusen år sedan, då var det väl också här i det fallet att det fanns mark kvar. Då fick kyrkan en hel del mark som vi idag fortfarande brukar och lever på. På samma sätt har vi tänkt oss att det ska bli i Mocambique, att man får mark och avkastning från den som man kan leva på i framtiden, säger Åsa Tham.

Ett område stort som södra Öland på 50 000 hektar ska brukas, och när man hittat det ska man anställa personal och investera i ett sågverk där träd kan sågas till plank och bräder och säljas.

– Huvuddelen kommer säkert att säljas på export, ut från Mocambique, säger Åsa Tham.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista