Många anmälningar om barn utreds inte

Anmälningarna till kommunernas socialtjänster om barn och ungdomar som far illa, exempelvis blir utsatta för sexuella övergrepp eller misshandel, ledde förra året bara i hälften av fallen till att anmälningarna utreddes. Det visar en undersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort. Här i länet var det bara två av kommunerna som låg över riksgenomsnittet.

Här i Västmanland var det bara Hallstahammar och Sala som utredde fler fall än riksgenomsnittet. Sala gick vidare med tre fjärdedelar av anmälningarna och Hallstahammar med något fler än hälften. Västerås och Kungsör utredde ungefär eller något mindre än hälften, Fagersta bara en tredjedel och Arboga bara var femte anmälan. Det beror på att man gör en förhandsbedömning och efter den tar man ställning till om det ska öppnas en utredning eller inte, säger chefen för individ- och familjeomsorgen i Arboga Ingmar Savonen.

På frågan hur pass tillförlitlig förhandsbedömningen kan vara svarar Ingmar Savonen:

– Ganska tillförlitlig, eftersom den utgår ifrån att man just kontaktar den som har anmält det här och den det berör i så fall också. Det är ju en socialsekreterare som gör bedömningen, ibland två, och senare har de tittat på det här och sedan tittar också jag på det innan vi beslutar i så fall att inte öppna en utredning.

P4 Västmanland: För att ni anser att det bara är påhitt eller lögner, eller?

– Nja, det ska man kanske inte säga, men anmälningsskyldigheten är ju då när man kan misstänka att ett barn kan fara illa så att det är på ett ganska tidigt stadium man ska göra en anmälan. Det innebär ju att ibland finns det inte tillräckligt mycket bakom det här utan det är ju en misstanke från den som anmäler.

Statistik saknas från Heby, Köping och Norberg medan Skinnskatteberg och Surahammar inte har svarat på Ekots förfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".