Politiker anklagas för nazistisk koppling

"Det är trams"
1:50 min

En politiker som valts in i kommunfullmäktige i Fagersta har kopplingar till ett nazistiskt nätverk. Det menar tidskriften Expo, som bland annat kartlägger högerextrema och rasistiska tendenser i samhället. Själv slår politikern ifrån sig.

Det handlar om Sverigedemokraten Johan Henriksson, som enligt Expos redaktör Anders Dalsbro varit med i nätverket Fagersta Fria Nationalister:

– Ja, det menar vi med bestämdhet.

Enligt Expo har Johan Henriksson själv skrivit på internetforum att han bland annat hjälpt till att uppdatera Fagersta Fria Nationalisters hemsida.

– Det har vi kommit fram till via en användare som han har på ett forum som heter "Nordisk.nu" där han själv beskriver detta. Den användaren har vi sin tur knutit till Henrikssons andra konton där han är av mer privat natur.

– Vi menar att han har varit delaktig i den här verksamheten på olika sätt, men det han själv pratar om är att han hjälpt till att bland annat uppdatera deras hemsida, säger Anders Dalsbro.

Johan Henriksson själv tillbakavisar uppgifterna.

– Det är trams. Det är inte sant.

Expo menar att man kan visa att du har varit inblandad i vad som stod på hemsidan. Vad är din kommentar till det?

– Det stämmer inte. Har man några sådana uppgifter får det stå för dem helt enkelt.

Det finns ingen koppling?

– Nej, inte av det Expo säger är kopplingen till Fagersta Fria Nationalister och mig. Jag har inte grundat den och jag har inte varit webbansvarig.

Vad är det för koppling som finns menar du?

– Staden är liten. Jag vet vilka de flesta människor är och så vidare. Det är så det ser ut idag.

Inför valet ströks Johan Henriksson från Sverigedemokraternas listor eftersom han tidigare var med i Nationaldemokraterna.

Om han sköter sig som Sverigedemokrat får han nu ändå vara med i partiet.

– Alla har ett förflutet av olika tyngd i bagaget. Men det förhållningssätt vi har, det är vad man står för idag och i framtiden, säger Marie Edenhager, distriksordförande för Sverigedemokraterna i Dalarna och Västmanland.

– Som representant för Sverigedemokraterna och förtroendevald i fullmäktige ska man driva Sverigedemokraternas politik. Klarar man av det och hantera det, då är man en representant för oss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".