Regeringen på väg att svänga i länsbytefråga?

Riksdagen kan få ett förslag i maj nästa år som kan påverka Heby kommuns möjligheter att byta län.

Då planerar regeringen att lägga ett förslag som innebär att det ska vara riksdagen och inte regeringen som ska besluta om hur landet ska delas in i landsting och län.

Det sade kommunminister Lars-Erik Lövdén i en riksdagsdebatt idag. Lövdén har tillsatt en utredning som ska lämna ett förslag i december.

Vi har tidigare rapporterat att oppositionen i riksdagens konstutionsutskott har uppmanat regeringen att återkomma med ett förslag i den här riktningen, nämligen att det ska vara riksdagen och inte regeringen som beslutar om länsindelningen.

Idag finns det ingen lagparagraf som reglerar hur landet ska delas in i län. Det blir därmed en ren expeditionsfråga som automatiskt hamnar på regeringens bord. Det tycker vissa inom riksdagens opposition saknar logik; varför ska riksdagen få besluta om kommunindelning men inte om länsindelning? frågar de sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista