För att bli frisör kommer det att krävas fem års utbildning. Arkivbild: Malin Nilsson/SVT Bild.

Frisörutbildning förlängs med två år

"Det blev en kalldusch"
0:57 min

Nya regler gör att elever på frisörutbildningen på gymnasiet måste göra två års lärlingstid efter de tre skolåren. Sammantaget innebär det att utbildningen i praktiken förlängs till fem år innan man kan göra sitt gesällprov.

Det är Frisörföretagerna och Handelsanställdas Förbund som kommit överens om ett nytt kollektivavtal, vilket bland annat innebär utökad lärlingstid.

Anledningen är att man anser att det krävs så lång tid för att lära sig yrket. Det har bland annat visat sig genom att många inte klarat gesällprovet efter de nuvarande tre åren, enligt Thomas Francke, vd Frisörföretagarna.

– Man blev ju lite besviken eftersom man trodde man skulle gå ut skolan, säger Johanna Sario som läser tredje året på Carlforsska gymnasiets frisörutbildning.

Treorna har ju varit inne på att jobba fram till sitt gesällprov och kunna klara av det, så nu är många besvikna säger frisörläraren Johanna Nyqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".