Kritik mot sparförslag i Köping

Socialnämnden behandlar i dag ett förslag som går ut på att spara nio miljoner innan slutet av nästa år. Ett förslag som får föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar i Köping-Arboga-Kungsör att reagera starkt.

En mindre del i förslaget är att halvera den ersättning som personer med utvecklingsstörning får på sin dagverksamhet, på det skulle kommunen spara 260 000 kronor. Dagersättningen ligger idag på 39 kronor för den som närvarar en hel dag. En som riskerar halverad ersättning är Karin Hedlund som går till daglig verksamhet på mistelcaféet i Köping.

- Det är knäppt tycker jag. Jag tycker alla ska ha rätt att ha pengar så att man har råd att bo och betala räkningar och så, säger hon.

Karin Hedlund och de andra på dagverksamheten gör ett bra jobb med att sköta vissa sysslor i caféet, det intygar handledaren Majmert Strömbäck.

Risken finns att om dagersättningen halveras så försvinner viljan att gå till sin dagverksamhet. Den risken påpekar socialtjänsten själv i sitt förslag. Och även föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar uttrycker sådana farhågor i ett brev till Köpings kommun.

- I förlängningen så kan det betyda att man sitter hemma i stället och det är inget bra alternativ. Risken blir då att kommunens kostnader i stället kommer att öka i någon annan ända. Det säger Bengt Wahlgren, ordförande i föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar i KAK.

Han har skrivit ett brev där han protesterar mot förslaget. Han har ingen direkt lösning på hur kommunen ska spara i stället.

- Nej, det har jag inte. Jag förstår att alla måste dra sitt strå till stacken, men med det här förslaget tror jag att man biter sig själv i svansen.

Sparförslaget innebär bland annat följande:

* Minskad städning av vissa lokaler. Besparing 140 000 kr.

* Tjänst dras in inom familjerådgivningen. Besparing 200 000 kr.

* En tjänst dras in inom alkoholhandläggningen. Besparing 120 000 kr.

* En tjänst dras in för personer med psykiska funktionshinder. Besparing 300 000 kr.

* Halveringen av ersättning för dagverksamhet. Besparing 260 000 kr.

* Halvering av fritidsverksamhet inom särskilda omsorger. Besparing 340 000 kr.

* Bl a två gruppboendeplatser försvinner på Nygården. Besparing 1.3 milj kr.

* Brukare får köpa egen madrass till vårdsäng. 16 000 kr.

* Avveckling av avdelning på Hagaberg. Besparing 2.8 milj kr.

* En plats för psykiskt sjuk som vårdas i annan kommun bereds plats. Besparing 500 000 kr.

* Avveckla servicelägenheter på Nygården. Besparing 500 000 kr.

* Matavgift på särskilt boende höjs. Besparing 1.1 milj kr.

* Effekter av inköpsstopp till och med 12 maj. 1 milj kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".