Mariam Afrasiabpour ska leda projektet Arosdöttrarna för hela Västmanland. Foto: Helena Mellander/SR Västmanland

Arosdöttrarna får spridning i länet

"Det handlar om att bli delaktig i samhället"
1:32 min

Länsstyrelsen har fått nästan sex miljoner i EU-pengar för att kunna sprida projektet Arosdöttrarna till hela länet. Projektet som idag finns i Västerås arbetar med att förbereda lågutbildade invandrarkvinnor för arbetsmarknaden.

Projektet Arosdöttrarna går ut på att invandrarkvinnor får lära sig svenska och samtidigt utbilda sig inom vård, omsorg eller lokalvård. Lärarna är själva invandrarkvinnor som kan tala deltagarnas modersmål och förstå deras situation.

Projektet har funnits i Västerås i åtta år men nu har länsstyrelsen och åtta av länets kommuner gått samman för att sprida den här metoden i hela länet. För att kunna göra det har man ansökt om EU-bidrag och har nyligen fått 5,7 miljoner kronor beviljade för projektet.

Under projektets gång i Västerås har lågutbildade invandrarkvinnor varit tvungna att först gå flera år i Svenska för invandrare och när de inte klarat det har de fått komma till Arosdöttrarna. Det här är något som initiativtagaren till projektet, Mariam Afrasiabpour kämpat för att förändra.

– Det kostar pengar för samhället och kostar tid för de här människorna. Dessutom får de dåligt självförtroende då de känner sig misslyckade för att de inte klarar SFI, säger hon.

– Varför måste de först gå tre, fyra år i en annan verksamhet och sedan börja om helt på nytt hos oss, har hon undrat.  

När länssatsningen startar nu i januari kommer därför kommunerna direkt kunna anmäla nyanlända flyktingkvinnor till utbildningen som nu ska heta Arosdöttrarna SFX Västmanland (X står för olika yrkesinriktningar). Syftet är att de snabbare ska kunna etableras i samhället. 

I Västerås där utbildningen funnits i åtta år har 80% av kvinnorna som gått den fått arbete – något som gynnar verklig integration, enligt Mariam Afrasiabpour.

– Det handlar om att vara delaktig i samhället och känna att man bidrar med något, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".