Tidningsbud känner sig lurade

Flera tidningsbud på tidningen VLT:s distributionsbolag Prolog känner sig systematiskt utnyttjade. Bland annat betalas för låga löner ut. Och problemen har funnits förut.

I början av 1990-talet gjordes en revision av tidningen VLT:s distributionsbolag.

Då kom det fram att många löner var felaktiga och att personer som inte var anställda delade ut tidningar, till exempel bröt ett kvinnligt tidningsbud benet på ett distrikt som tillhörde en man.

Nu kommer anklagelser från ett antal tidningsbud, om att situationen har blivit likadan igen.

- Vi ses som andra klassens människor, säger Erik, ett tidningsbud till P4 Västmanland. Erik har sagt upp sig eftersom han inte orkade bråka längre.

- Prolog sysslar med svart verksamhet idag, en del bud har fyra eller fem distrikt fastän de bara klarar två, tre distrikt och sedan har de folk som hjälper till istället, menar Erik. Han säger också att det är rena rally-SM på nätterna, buden kör konstant för fort och med för tung last.

Prologs VD Johan Lundin dementerar samtliga punkter, utom att lönen ofta är felaktig.

- Vi har ett ganska komplext avtal, men har som filosofi att rätt lön går ut, säger Johan Lundin.

När ett annat tidningsbud, Per-Åke Lindkvist, fick sin lön i mars var det bara 4000 kronor utbetalat istället för 10 000.  Efter mycket tjat fick han sin fulla lön, men då var han plötsligt inte välkommen till jobbet längre.

Facket Transport får hård kritik av tidningsbuden, som inte tycker sig få någon hjälp. Anna Ryding på Transport vill inte kommentera tidningsbudens kritik än, hon har tid för en intervju först om en vecka.

Eliseo Soria Reátegui har jobbat på Prolog sedan 1998 och säger sig under de senaste två åren ha jobbat övertid varje dag, utan ersättning.

Eter att ha skrivit ett brev till samtliga prenumeranter har Eliseo Reátegui fått en tid för förhandling med Prolog.

Efter våra intervjuer fick Per-Åke besked om att han fått tillbaka jobbet och kunde gå hemma med full ersättning tills Prolog har ett nytt distrikt åt honom eftersom de har gett bort hans gamla.

Några dagar senare blev han erbjuden ett mindre gådistrikt, som han inte kan ta på grund av problem med ljumskarna.

Prolog anser därför att han nu har sagt upp sig. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista