Forfarande nej till skola i Kumla Kyrkby

Sala kommun kommer att lägga ned skolan i Kumla Kyrkby till hösten, oavsett om Skolverket säger ja eller nej till en friskola.

Eftersom Skolverkets besked dröjer, och en eventuell friskola skulle kunna starta tidigast nästa höst, ville föräldragruppen att kommunen skulle driva skolan vidare i ett år till. Detta för att eleverna skulle slippa byta skola.

Men igår sa Sala kommun nej till det, vid ett möte med föräldragruppen.

Enligt folkpartisten Bengt Götelid, ordförande i Barn- och Ungdomsnämnden i Sala, sparar kommunen mellan 1,5 och 2 miljoner kronor per år på att lägga ned skolan.

Men Magnus Andersson i föräldragruppen är upprörd:

- Vi får inte veta hur mycket de spar, och hur stor den ekonomiska skillnaden blir mellan att låta eleverna gå kvar i Kumla Kyrkby jämfört med att bussa dem till Varmsätra. säger Magnus Andersson till P4 Västmanland.

Magnus Andersson säger också att kommunen har varit ovillig att ha mötet med föräldragruppen.

- De kanske är rädda för motstånd, det här är första gången i Sala som det verkligen blivit ett tryck mot politikerna, säger Magnus Andersson.

Bengt Götelid säger att det redan har varit så mycket kontakt, och att det inte har funnits något nytt att meddela. Men han säger att det när kommunen för någon vecka sedan fick in ansökan om att starta friskola blev aktuellt att ha ett nytt möte med föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista