1 av 3
Camilla Eriksson (FP) föreslog sig själv, men blev nerröstad. Foto: Kennet Lindquist/SR Västmanland.
2 av 3
Mikael Peterson (S).
3 av 3
Längst fram tre av Moderaternas ledamöter i Kungsörs fullmäktige.

Alliansen markerar missnöje i Kungsör

"Jag ville testa viljan hos nya ledamöterna"
1:56 min

Nyvalda kommunfullmäktige i Kungsör sammanträdde för första gången på måndag kväll. Som väntat röstade Centern med S, V och MP och kan därmed fortsätta styra. Men FP markerade sitt missnöje med att under mötet föreslå en egen kandidat som valnämndens vice ordförande.

Socialdemokraternas hade dragit sitt förslag som var Görel Nilsson (S). Då ställde sig Camilla Eriksson (FP) upp och föreslog sig själv. "För att det ska bli lite balans", som hon sa.

– Det borde varit S på den ena posten och alliansen på den andra, sa Camilla Eriksson.

Omröstningen gav resultatet att Görel Nilsson valdes med röstsiffrorna 20 mot 19. Centerns röster avgjorde till fördel för Socialdemokraternas förslag.

Det första mötet bjöd - förutom val av valberedning - på upprop av samtliga ledamöter, val av revisorer och kommunfullmäktiges presidium.

Eftersom Socialdemokraterna har ingått en valteknisk samverkan med C, V och MP, kunde de fortsätta besätta ordförandeskapet. Till fullmäktiges ordförande valdes Rigmor Åkesson (S).

– Det var ett spännande fullmäktige och det var en del nya tankar och idéer som kom fram. Det är kanske så här vi får se det fyra år framöver, säger Mikael Peterson (S).

Kommunstyrelsen väljs vid nästa fullmäktige senare denna månad. Allt pekar då på att Pelle Strengbom (S) omväljs som ordförande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".