Minister anmäls för "ohörsamhet" på grund av Hebys länsbyte

Regeringen drar frågan om Heby kommuns framtida länsbyte i långbänk, tycker riksdagledamot, och KU-anmäler minister för ohörsamhet.

Rigmor Stenmark (c), riksdagsledamot från Uppsala, anser att regeringen drar frågan om Hebys länsbyte i långbänk.

Därför har hon anmält kommun- och bostadsminister Lars-Erik Lövdén till Konstitutionsutskottet, KU, för ohörsamhet, skriver Upsala Nya Tidning.

I november förra året gav riksdagen regeringen i uppdrag att så snabbt som möjligt utreda kommuners tillhörigheter till landsting och län, och överväga om inte riksdagen ska få beslutsrätt i de här frågorna - men först i mars i år tillsatte regeringen en särskild utredare.

Det innebär att frågan om Heby kommun ska få byta från Västmanlands län till Uppsala län fortfarande hänger i luften.

Det kommer att bli svårt för riksdagen att hinna ta ett beslut i frågan som möjliggör Hebys länsbyte till kommande mandatperiod.

- Ohörsamheten för de krav som riksdagen formulerat tolkar jag som en obstruktion och jag vill därför att KU granskar statsrådet Lövdéns handläggning av frågan, säger Rigmor Stenmark till Upsala Nya Tidning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista