Fnurra mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen undviks i Västmanland

Sjuk, eller frisk nog att kunna jobba? Arbetsförmedlingen och försäkringskassan har ibland delade meningar, men i Västmanlands län finns det nu en överenskommelse för att undvika att någon ska falla mellan stolarna.

Av landets 21 länsarbetsnämnder uppger 16 att de under våren fått till sig fler personer än tidigare som ansett sig vara sjuka, visar en rundringning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort.

Det här har skapat litet fnurror på tråden mellan förmedlingarna och försäkringskassorna. Ibland kommer förmedlingarna nämligen fram till att de här personerna inte alls är tillräckligt friska för att arbeta, men i Västmanlands län finns det nu alltså en överenskommelse mellan länsarbetsnämnden och försäkringskassan för att ingen ska falla mellan stolarna.

– Om det är så att vi anser det påkallat eller försäkringskassan gör det, så vill vi se till att det sker ett möte innan man lämnar över individen till den ena eller andra myndigheten. Alltså vi diskuterar igenom det enskilda fallet, där också individen ska vara med, säger länsarbetsdirektör Karl-Erik Pettersson.

Är man sjukskriven länge ska försäkringskassan pröva ens förmåga att arbeta mot hela arbetsmarknaden, säger lagen. Då kan man alltså enligt kassans bedömning vara sjuk för vissa arbetsuppgifter men frisk för andra, och här har Riksförsäkringsverket uppmanat kassorna att tillämpa lagen striktare, enligt försäkringskassans direktör i Västmanlands län Robert Granath.

Det handlar nästan alltid om personer som varit sjukskrivna i uppemot ett år, men ibland känner sig alltså de som nekats fortsatt sjukskrivning inte alls redo för arbetsmarknaden, berättar länsarbetsdirektör Karl-Erik Pettersson:

– Ja, om individen alltså själv upplever att man inte kan arbeta, trots att man förklarats frisk så har vi naturligtvis ett jätteproblem där - framför allt har individen ett bekymmer. Det handlar mycket om den egna inställningen i en sådan här situation också som måste hanteras på något klokt sätt.

Grunden för överenskommelsen mellan länsarbetsnämnden och försäkringskassan i Västmanlands län är att myndigheterna inte ska göra några bedömningar åt varandra, utan i oklara fall kallar man alltså till ett gemensamt möte mellan myndigheterna och den det berör.

– Där gör vi den överenskommelsen som behöver göras för individens del. I många fall går arbetsförmedlingen vidare och gör en korrekt planering, i andra fall kanske försäkringskassan gör en annan bedömning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista