Landsbygdsskolor i Skinnskattebergs kommun hotade

Lägg ner landsbygdsskolorna och centralisera all skolverksamhet till Skinnskattebergs centralort. Det föreslås i en konsultrapport. Men föräldrar i Riddarhyttan och kommunalrådet Måna Mattsson är tveksamma till rapporten.

Centraliseringen bör genomföras under de kommande fem åren eftersom elevantalet samtidigt kommer att minska dramatiskt, menar konsulterna.

Idag har Skinnskattebergs kommun skolor förutom i centralorten också i Hed, Färna och Riddarhyttan. Redan i fjol föreslog barn- och utbildningsnämnden att man av besparingsskäl borde stänga skolorna i Färna och Riddarhyttan. Men folkstormen som följde i förslagets spår fick den socialdemokratiska majoriteten att backa och stötta med mer pengar. 

Det är just bristen på pengar och de årligen överskridna budgetramarna som fick nämnden att beställa en genomlysning av verksamheten. Nu ligger rapporten klar och den visar på det problem som många kommuner oroas över just nu, nämligen att elevkullarna de kommande sju åren på ett dramatiskt sett minskar.

I Skinnskatteberg föddes i fjol 66 barn vilket är rekord i modern tid. Viss nyinflyttning bidrog också till att dom riktigt små barnen blev många och därför har man i år långa köer till dagis. Men på låg- och mellanstadiet minskar kullarna de kommande åren och därför anser utredarna att kommunen för att behålla en bra skolverksamhet bör centralisera skolverksamheten till Skinnskattebergs tätort. Med andra ord lägg ner de tre skolor som finns i Hed, Färna och Riddarhyttan. Och detta bör ske inom en femårsperiod. 

Det är dyrt att bedriva skolverksamhet på en rad olika orter, konstaterar konsulterna i rapporten samtidigt som man pekar på det faktum att Skinnskattebergs kommun satsar mer per elev än andra kommuner utan att få ut någon högre kvalitet än de andra kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista