Sala kommun dömd att betala över en miljon

En bra bit över miljonen har kommunen, som P4 Västmanland kunde berätta igår, dömts att betala till hälsovårdsföretaget Arbetsmiljögruppen i Sala. Arbetsmiljögruppen fick inte uppdraget att svara för företagshälsovården inom kommunen när det gick ut till upphandling 1998. Istället fick Silverhälsan jobbet, något som Tingrätten anser var fel.

Totalt 2000 anställda vid Sala kommun har företagshälsovård genom arbetsgivaren. 1998 gick kommunen ut med uppdraget genom så kallad offentlig upphandling.

Arbetsmiljögruppen liksom Silverhälsan lämnade in anbud. Lägsta pris höll AMG, men fick ändå inte uppdraget. Kommunen menade sig också ha tagit med en rad andra värderingar såsom att Silverhälsan hade en läkare med lång erfarenhet och att företaget var berett att ställa upp med vårdinsatser även på jourtid, men pekade också på att Silverhälsan kunde klara av psykiatriska insatser, något som är viktigt, enligt kommunen, eftersom allt fler kommunalt anställda behöver den typen av hjälp.

Men dessa detaljer fanns inte med på kravlistan över det som skulle ingå i upphandlingen. Tingsrätten pekar i sin dom på att EU:s krav och regler vid offentlig upphandling är väldigt entydiga och att Sala kommun inte följt dem till punkt och pricka. Listan över meningsskiljaktigheter mellan Sala kommun och AMG är mycket lång och tingsrätten går till rätt stor del på vårdbolagets synesätt. Däremot anser rätten i sin dom att endast en tredjedel av Arbetsmiljögruppens skadestånd är rimligt. Istället för 1,6 miljoner blev det drygt 660 000. Därutöver ränta för de gångna fyra åren och rättegångskostnaderna på 334 000. Det är första gången Sala kommun fällts för att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista