Vittnesstödjare hjälper inför rättegångar

Att vittna i en rättegång kan vara jobbigt, men utbildade vittnesstödjare kan vara till hjälp. Nu har Brottsoffermyndigheten utvärderat verksamheten, som startade för 2,5 år sedan, och föreslår att den ska permanentas.

Vittnesstödjare finns vid alla tings- och hovrätter i Sverige.

- Vi vet att det finns ett behov som vi kan stilla genom att hjälpa till härinne, säger Helena Wahlund till P4 Västmanland.

Hon är en av dem som samordnar och informerar Västerås 18 vittnesstödjare om kommande mål. Förra året mötte de nära 1 000 målsäganden och vittnen.

Idag jobbar vittnesstödjare helt gratis, men med bidrag från kommunen har man i Västerås numera en heltidstjänst för att samordna verksamheten från Brottsofferjouren.

Helena Wahlund tycker att Brottsofferjouren även i fortsättningen ska ha ansvaret.

En annan sak hon och de andra vill slå ett slag för är separata väntrum för å ena sidan vittnen och brottsoffer, å andra sidan de misstänkta förövarna. Det finns varken på något av tingställena i Västmanland, eller på många andra domstolar i Sverige.

Pensionerade bibliotekarien Margareta Hardeborn arbetar som vittnesstödjare i Västerås, eftersom hon ser en möjlighet att göra en insats.

Det kan bli många frågor, och inte bara om vad som händer under själva förhandlingen, berättar hon.

- Man är också orolig för vad det betyder att man har vittnat. ’Kommer jag att bli utsatt för några trakasserier?’ Det är en ganska vanlig fråga, inte minst bland ungdomar, tycker jag, säger Margareta Hardeborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".