Avverkning på Björnön eller inte?

Till sist så tas frågan om den omtvistade trädfällningen i naturområdet på Björnön i Västerås upp i miljödomstolen. Det är aktuellt att fälla en femtedel av alla träd för att flygningarna  från Västerås flygplats ska bli säkrare.

På ena sidan står Västerås Stad, Västerås flygplats och länsstyrelsen, på andra sidan Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen.

Det handlar om en avverkning av en femtedel av Björnöns yta. Tidigare har flygplatsen fått dispens för sina flygningar, men dispensen är två år gammal och sedan dess har striden om träden på Björnön pågått.

Det som talar emot en avverkning är att miljön skulle bli lidande. Det finns starka naturvärden och fågelarter som är värda att bevara. Det som talar för en avverkning är att flygsäkerheten ska öka. Som det är idag är startsträckan på banorna för kort, menar flygplatsen.

Dom väntas inom några veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".