Biogas floppar i Västmanland

1:43 min

Regeringens satsning på biogas går trögt i Västmanland. Det är ännu ingen som sökt bidraget för  att starta produktion av biogas på lantbruk.

Det handlar om ett bidrag för att starta produktion av biogas på gården. Länsstyrelsens lantsbrukskonsulent Yngve Liljegren är inte förvånad att det är trögt så här i början:

– Jag vet att det är på gång, vissa funderar över det. Men det är en stor investering och lönsamheten är inte självklar, säger Yngve Liljegren.

Stödet för biogasproduktion har funnits i ett år. I hela landet är det hittills drygt 30 ansökningar som har beviljats. De flesta som har sökt finns i västra och södra Sverige. Det är där det finns mest gödsel helt enkelt.

Men visst finns det lantbruk även i Västmanland och på vissa av dem har man funderat på att starta biogasproduktion, till exempel Svartådalens bygdeutveckling där Eric Söderberg är konsult.

– Vi har träffats ett antal mjölkbönder men vi har bara haft ett möte och ett studiebesök, säger han.

– Det svåra är inte teknik utan att många verksamhetsutövare ska samarbeta, säger Eric Söderberg.

I Svartådalens bygdeutveckling tittar man även på el och gengas som alternativa källor och visst är biogasen ett alternativ.

– Det finns stor potential, det är jag övertygad om, säger Eric Söderberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista