Läkare som inte får starta eget överklagar

Åtta läkare som inte vill jobba för vårdbolaget Carema och igår fick nej av majoriteten i landstingsstyrelsen till en viss ersättning för att kunna starta eget kommer att överklaga beslutet till länsrätten.

– Vi ser det som vår enda möjlighet att erbjuda våra tjänster till de patienter vi haft under de senaste tio åren, säger Robert Baylis, läkare på familjeläkarmottagningen Byjorden i Köping som Carema är på väg att ta över.

– Vi har sagt flera gånger förut att vi inte vill jobba för Carema.

Robert Bayliss har svårt att se hur ett ömsesidigt förtroende man har byggt upp under tio år med samma personal kan överleva i en ny verksamhetsform, med ny personal.

Carema tar över sex privata vårdcentraler - fyra i Västerås och två i Köping - den 1 juli. Av de 15 läkare som finns där idag vill alltså 8 inte ta tjänst hos den nya arbetsgivaren, utan starta eget. De åtta åberopar en viss bestämmelse i lagen som de anser ger dem rätt till ersättning enligt samma nationella taxa som privatläkare, men en majoritet i landstingsstyrelsen anser att läkarnas planer strider mot landstingets familjeläkarprogram.

Bayliss säger att han och de andra gärna skulle jobba vidare enligt nuvarande vårdavtal:

– Vi kommer att sakna att jobba med barnavårdscentral och den helhetssyn som vi egentligen har valt, så att det är inget förstahandsval att vi skulle gå på nationell taxa, det är det inte. Det är en nödlösning, det också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".