Miljödomstol på exkursion på Björnön

Under måndagen avslutades förhandlingen i miljödomstolen om frågan om träden på Björnön i Västerås. Bland annat åkte parterna ut till Björnön för en inspektion på plats.

Västerås Flygplats och Västerås stad vill avverka träden på cirka en femtedel av öns yta för att göra starter och landningar säkrare, medan miljövänner menar att området har värdefulla naturvärden och därför bör bevaras.

På eftermiddagen åkte parterna ut till Björnön för en inspektion på plats:

- Det visar sig många gånger att det är av stor betydelse att man kommer ut och ser den aktuella platsen och det ger ofta en annan bedömning än om man bara läser handlingar, säger chefsrådmannen på miljödomstolen, Anders Eka.

Länsstyrelsen gav för drygt två år sedan dispens från strandskyddet som gäller på Björnön. Det betyder i klartext att länsstyrelsen har gett klartecken för avverkning. Man har vägt intressena mot varandra och kommit fram till att avverkningar kan tillåtas ”om de görs på ett sätt som så långt som möjligt begränsar skadorna på naturmiljön.”

Caroline Wachter, jurist på naturvårdsverket, menar tvärtom att länsstyrelsens dispens måste upphävas. Och det här är knappast ens ett särskilt svårt fall:

- Egentligen inte, tycker jag. Jag har min uppfattning om hur det här området är skyddat och hur lagstiftningen bör tillämpas, säger hon.

Under förhandlingarna i går diskuterade parterna bland annat vad som egentligen var viktigt i den miljökonsekvensbeskrivning som har gjorts.

Västerås stad menar att de hotade arterna i de allra flesta fallen har chans att finnas kvar på Björnöns norra respektive södra delar, eller på andra öar i närheten.

Miljödomstolen ska efter en viss skriftväxling med parterna besluta i ärendet, vilket kan dröja ytterligare någon månad eller mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista