Dyrare att bygga i Enköping än i Västerås?

Boverket har beviljat Strängnäs, Enköping och Heby mer pengar för att bygga hyresrätter än vad Västerås får. ”Märkligt” , tycker fastighetsdirektören.

Sedan 2001 har det varit möjligt för kommuner med bostadsbrist att få statliga bidrag för att bygga hyresrätter.

Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö har hittills fått mer pengar än övriga tillväxt-regioner.

Västerås borde få samma förutsättningar som övriga kommuner i Stockholm/Mälarregionen, tycker bland andra fastighetsdirektör Sven-Gunnar Dahlqvist.

Därför ansökte han om att Västerås skulle få samma bidrag som Stockholm. Nu har Boverket svarat - och det blev avslag, till fastighetsdirektörens besvikelse.

- Västerås stad har en målsättning att 30 procent av alla bostäder som byggs ska vara hyresrätter, och det blir svårt att få fram det om vi inte får höjt bidrag - hyran blir för hög, säger Sven-Gunnar Dahlqvist.

Bidraget grundas på hur dyrt det är att bygga i regionen. Stockholms län och Uppsala kommun får 150 000 kronor per lägenhet, Göteborg och Malmö 120 000 och Västerås med flera 90 000 kronor.

Boverkets motivering till att inte höja Västerås till Stockholms nivå är helt enkelt att det inte är lika dyrt att bygga där.

Men under tiden Västerås ansökan har behandlats har det kommit ett beslut om att Strängnäs, Enköping och Heby ska få höjda bidrag, till 120 000; alltså samma nivå som Göteborg och Malmö.

- Vi tycker motiveringen är märklig. Boverket säger ungefär att det är dyrare att bygga i Enköping än i Västerås, och det kan det väl knappast vara, säger Sven-Gunnar Dahlqvist till P4 Västmanland.

Västerås Stad kommer att överklaga Boverkets beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".