Bättre på häktet i Västerås, trots överbeläggningar

Trots ständiga överbeläggningar och stort övertidsuttag tycker Arbetsmiljöinspektionen att situationen på häktet i Västerås har blivit bättre.

Arbetsmiljöinspektionen menar att häktet i Västerås har uppfyllt de krav som inspektionen ställde i mars.

- Vi gör bedömningen att det svar som häktet i Västerås har lämnat svarar upp till våra önskemål, säger arbetsmiljöinspektör Anders Bastås.

Det var häktets chef Johan Hillman som bad Arbetsmiljöinspektionen komma på besök. Anledningen var att överbeläggningen i mars var rekordstor.

I slutet av mars var beläggningen 150 procent, och Hillman och andra - både högre upp och längre ner - undrade om man uppfyllde kraven i arbetsmiljölagen.

Inspektionen kom på besök, och krävde bland annat riskbedömning inför både ensamarbete och inför varje planerat arbetspass, särskilt stöd och handledning till nyanställda samt rutiner för att hålla koll på personalens hälsa och övertidsuttag.

Nu gör alltså Arbetsmiljöinspektionen bedömningen att häktet i Västerås har uppfyllt kraven.

Men det finns fortfarande sådant som bekymrar.

- Ja, det är ju bekymrande att den personal som jobbar inom kriminalvården har en ständig och hög arbetsbelastning. Vi vet inte när det här slutar, säger arbetsmiljöinspektör Anders Bastås.

- Situationen är inte gynnsam men den är bättre än i mars, säger häkteschefen Johan Hillman till P4 Västmanland.

Enligt Hillman hade medelvärdet i beläggning i april sjunkit tio procentenheter från mars, till 140 procent, och är idag 110 procent.

Arbetsmiljöinspektionen kan komma att göra ett nytt besök på häktet i Västerås. 

- Åtminstone så räknar jag med att göra ett uppföljningsbesök efter sommaren, säger arbetsmiljöinspektör Anders Bastås till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista