Många tandvårdsbolag riskerar konkurs

Folktandvårdens spariver håller på att sätta en hel yrkeskår i gungning. Under våren har folktandvården i en upphandling gjort sig av med ett 40-tal bolag för att pressa kostnaderna.

Många av bolagen, som gör tandproteser och bryggor riskerar nu att gå i konkurs. Det säger Lars Haking som talar för 13 tandtekniska bolag som under våren mist sitt kontrakt med landstingen i Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Uppland.

Lars Haking kritiserar samtidigt landstingen för att vara för hårda i upphandlingen

I det hör fallen har anbuden hamnat i papperskorgen på grund av tekniska petitesser, menar Lars Haking. Ett diplom saknades.

Flera andra bolag, de är totalt runt 40 stycken, anser samma sak. Folktandvården i Gävleborg som sköter upphandlingen är för byråkratisk och stelbent. Men det tycker inte tandvådschef Svante Lönnbark:

- Nej jag tycker vi har ställt rimliga krav.

Upphandlingen är värd runt 111 miljoner kronor, och förr har runt 90-talet bolag anlitats av landstingen. Nu anlitas bara 38 bolag för att minska kostnaderna och eftersom många av dessa bolag är småföretag innebär det konkurs i vissa fall. Och så ser branchen ut, 7 av 10 bolag har förvunnit sedan 1990.

Våren upphandling har inte kunnat slutföras, frågan ligger just nu hos länsrätten sedan många bolag har protesterat mot att just deras anbud underkänts. 

- Vi vill att landstinget antingen omprövar upphandlingen eller går ut med en förnyad upphandling, säger Lars Haking. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista