Kurs uppmärksammar offentlig konst

Vad ska hända med Mimerlaven i Norberg och hur ska man få till stationsområdet i Fagersta? Ja, det är frågor som ställs på kursen Konst i den offentliga miljön som hålls på Skinnskattebergs folkhögsskola.

Konstnären Maria Koolen Hellmin är kursledare och menar att vår offentliga miljö verkligen rör alla:

- Om man går till vår kurs så ser vi ju det som ett mål, eller en ambition i alla fall, att vi under kursens gång också ska kunna medverka till att väcka en debatt och ett samtal om den offentliga miljön i de här två kommunerna. Vi har ett namn på det här som är ”Det offentliga rummet - vem bryr sig?”

Det är tio konstnärer som under kursen diskuterar konsten i det offentliga rummet men de ska också jobba fram en rad konkreta förslag kringa några miljöer i Fagersta och Norberg. Den 2 juni är det utställning i Fagersta av konstnärernas förslag och då får vi bland annat se hur framtiden för Mimerlaven i Norberg eventuellt kommer att se ut.

Tommy Jerhammar är en av konstnärerna och han tycker kursen är nog så viktigt, för enligt honom slarvas det alldeles för mycket i det offentliga miljön.

– Ja, det slarvas framför allt med det offentliga rummet av myndigheter som ska ge byggnadslov för skyltar och sådant, säger Tommy Jerhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".