Skydd för invandrarkvinnor

Som vi tidigare berättat har myndigheter, organisationer och andra berörda i länet nyligen inlett arbetet med att försöka reda ut hur omfattande problemet är med unga invandrarflickor som kontrolleras av sin familj. SR P4 Västmanlands rundringning till kvinnojourerna i länet visar att ett tiotal unga kvinnor fått hjälp att gömma sig från familjen de senaste åren.
För två år sedan gömde kvinnojouren i Sala två unga kvinnor, och i Västerås fick tre kvinnor skydd hos Kvinnohuset under förra året. Att ungefär lika många gömde sig i Sala som i Västerås kan bero på att den sociala kontrollen är större på en liten ort, tror Elin Hedén på Kvinnohuset i Västerås. Hon deltar i myndigheternas samverkansgrupp tillsammans med skolhälsovården och flera organisationer för invandrarkvinnor, och har också varit med och hjälpt flera flickor som drabbats. - Sluta aldrig visa att du bryr dig och ring oss för stöd och hjälp med hur du ska gå tillväga, är hennes råd till den som vill hjälpa en drabbad kvinna, säger Elin Hedén.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista