Delade meningar om privata etableringslotsar

"Det gäller att få in en fot i samhället"
1:38 min

Arbetsförmedlingen ska anlita privata företag och organisationer som "etableringslotsar" som ska försöka få ut nyanlända flyktingar i arbete. Louise Gudbrandsen, vd på "Alt Tab Solutions" i Västerås som godkänts som etableringslots, tror att företaget har bra chanser att lyckas.

Från och med den första december får arbetsförmedllingen huvudansvaret för vuxna flyktingar som fått uppehållstillstånd. En del i det är att abetsförmedlingen upphandlar så kallade etableringslotsar, privata företag och organisationer som ska hjälpa flyktingar till jobb.

Lotsarna upphandlas enligt Lagen om valfrihetssystem, och alla företag som uppfyller arbetsförmedlingens krav får bli etableringslotsar. I Västerås finns exempelvis 13 godkända etableringslotsar.

– Jag tror att vi har bra chanser med tanke på att våra lotsar har erfarenhet från rekryteringsbranschen och från näringslivet och vet vad som behövs, hur man säljer in sig själv och att det kanske inte alltid handlar om hitta en tillsvidareanställning utan det handlar om att få in en fot i samhället, säger Louise Gudbrandsen.

Enligt Louise Gudbrandsen ska lotsarna kunna hjälpa till med att söka jobb, skriva CV, kontakta arbetsgivare och så vidare men också med information om allt möjligt i det svenska samhället: bostad, försörjning, förskola, skola, sjukvård. Hon säger att den kompetensen finns i företaget. 

– I alla de här bitarna så har vi kompetens, vi har personal som har utbildning i respektive moment, säger hon.

Ersättningen till etableringslotsarna är provisionsbaserad, lyckas man få ut fler i arbete eller utbildning blir det mer pengar.

– Resultatbaserad ersättning är en bra ersättning om man är ett vinstdrivande bolag och man bör ha motiverad personal, alltså har man personal som man vet klarar av det här då är inte det något problem, säger Louise Gudbrandsen.

Lotsbrist i mer än hälften av kommunerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".