Kina Hagman, projektledare. Foto: Audrey Erath/SR Västmanland.

Enklare svenska ska locka kvinnor att starta eget

1:30 min

I två och ett halvt år har ett projekt pågått uppe i Fagersta för kvinnor som invandrat till Sverige och som vill starta eget företag. På lätt svenska får de lära sig hur man driver företag, och nu är förhoppningen att starta projektet även i Västerås.

Det är en murrig vardagseftermiddag i Västerås. Mörkret har lagt sig. I en stor sal, inne i Växhuset, har det dukats upp smörgåsar, godis och dryck.

Kina Hagman spanar ner mot entrén. Strax ska hon hålla ett informationsmöte om projektet som hon tillsammans med sin kollega drivit i två och ett halvt år. Hittills har de haft flera grupper i Fagersta och Hedemora, men nu hoppas de starta även i Västerås efter årsskiftet.

- Det kan vara svårt att förstå alla lagar och regler. Många har inte heller ett naturligt nätverk här i Sverige och har inte koll på svensk affärskultur. Allt sånt här går vi igenom under projektet, berättar Kina Hagman.

Men varför ett speciellt projekt för kvinnor med invandrarbakgrund? Kan de inte lära sig hur man startar eget på Arbetsförmedlingen?

- Allt vi går igenom gör vi på lätt svenska. Det innebär att vi talar långsamt och förklarar svåra ord. Det är för svårt att hänga med på ett vanlig informationsmöte hos Arbetsförmedlingen. Många missar hälften för att de är så koncentrerade på det som de inte förstår.

När klockan slår fyra och Kina Hagman börjar föreläsa, så sitter det ett tiotal kvinnor i publiken och lyssnar. Christelle Njejimana har kommit för att få veta mera om vilka möjligheter det finns för henne att starta eget. Ett projekt, enbart riktat mot invandrarkvinnor, tilltalar henne.

- Läser man tidningar så förstår man kanske inte allt. I en grupp med enbart personer med utländsk bakgrund är man inte rädd att ställa frågor. Det finns inga konstiga frågor då, tycker Christelle Njejimana.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista