Minnesmärket som avtäcktes på Långholmen idag. Foto: Ola Nyman

Norbergare utförde sista avrättningen

1:00 min

Idag är det 100 år sedan den sista avrättningen utfördes i Sverige. Det var Albert Gustaf Dahlman från Norberg som skötte giljotinen.

Efter att ha varit stamanställd korpral vid Västmanlands regemente blev Albert Gustaf Dahlman i konkurrens med 200 andra sökande utsedd till Stockholms skarprättare 1885 och 1901 för hela landet.

Idag på 100-årsdagen avtäcktes ett minnesmärke på Långholmen i Stockholm.

Minnesmärket är gjort av konstnären Tomas Qvarsebo som säger att han blev berörd på ett speciellt sätt, när han arbetat med konstverket. Han levde sig in i den dödsdömde mannens situation:

– Ju närmare dagen har kommit, den här dagen, desto mer vemodigt eller lite obehagskänsla, att man har identifierat sig lite grann med den stackarn om man får säga så.

– Det har varit en obehagskänsla som jag tror att man har svårt att föreställa sig, just den här väntan på; du vet att idag gäller det, säger konstnären Tomas Qvarsebo.

Idag för precis 100 år sedan utfördes alltså den sista avrättningen i Sverige med en franskimporterad giljotin på Kronohäktets gård på Långholmen i Stockholm.

Det var Alfred Ander som hade dömts till döden efter att ha rånmördat en kvinnlig anställd vid ett växlingskontor i Stockholm.

Minnesmärket som avtäcktes idag, finns vid den bastanta fängelsemuren på Långholmen.

Konstnären Thomas Qvarsebo har bland annat gjort Palmebysten i riksdagshuset och Jas-statyn också på Långholmen.

Minnesmärket över dödsstraffet som verkställdes för sista gången i Sverige är en platta som har formen av en giljotin och där bland annat Alfred Anders profil är utskuren.

– Bilan är ju med här och hans ansikte utskuret ur bilan, profilen, gärningsmannaprofilen. Sedan ser man ju även det här så kalalde halsjärnet. På det viset tycker jag att man får en känsla av att det är en kameraslutare, som sluter till och sedan är det över alltihopa och kvar är liksom minnet, säger konstnären Tomas Qvarsebo.

Anders Hildemar Ohlsson
Johanna Sjöqvist
SR Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista