Jeanette Behrens, förskolechef i Fagersta kommun. Foto: Camilla Olsson/SR Västmanland.

Klart för helgöppen förskola i Fagersta

1:35 min

Nu ska föräldrar i Fagersta som arbetar på obekväm arbetstid kunna få barnomsorg även på helgerna. Beslutet fattades i Fagerstas kommunfullmäktige igår kväll.

Förskolechefen Jeanette Behrens hade utrett frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid inför gårdagskvällens sammanträde i Fagersta kommunfullmäktige.

Hon var väldig nöjd med fullmäktiges beslut att starta en helgöppen förskola i Fagersta. 

– Det känns jätteroligt. Jag vet hur många föräldrar som kommer bli glada som hittills har haft väldigt svårt att lösa sin situation med barnomsorg.

– De gör slut på sina semesterdagar och tycker att de sliter ut mor- och farföräldrar.

Det senaste året har Fagersta kommun kartlagt behovet av barnomsorg på obekväm arbetstid – det efter att flera föräldrar hört av sig till kommunen. Sammanlagt har 19 familjer med 26 barn anmält intresse och behovet har visat sig vara allra störst på helgerna.

Nu planeras därför en avdelning på förskolan Björkbacken som ska starta i januari och ha öppet dygnet runt från fredag kväll till måndag morgon.

Efter att det avgörande beslutet i frågan fattades igår kväll i Fagerstas kommunfullmäktige går kommunen redan idag ut med ansöknings- och schemablanketter till föräldrar som vill skiva in sina barn. Samtidigt pågår redan rekryteringen av personal till den helgöppna förskolan.

– Vi har fyra tjänster ute på 75 procent. Och det innefattar också nattjänstgöring.

Hon tror inte att det kommer bli svårt att hitta personal till tjänsterna. Hittills har man redan fått in fyra ansökningar.

– Det är personer som redan är anställda i förskolan men vill pröva på något nytt. De har jobbat länge, så det är inga problem att hitta bra och duktig personal till den här verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista