Ingela Larsson tänder adventsljusstake / Foto: Jouko Kaijanen SR

Stadshuset firar energisnål advent

"Vi håller på att byta så att det blir mer energisnålt"
1:39 min

Västerås stad driver en energisparkampanj som syftar till att minska energianvändningen i staden med fem procent fram till år 2015. Nu vill staden visa att det går att spara på energi även när det gäller adventsbelysningen.

– Det är många fönster som lyser nu när det är böjar bli jultid. Vi har uppskattningsvis tusen adventsljusstakar som fastighetskontoret har köpt in LED-lampor till, säger Ingela Larsson, projektledare på Fastighetskontoret.

– Vi håller på att byta så att det blir mer energisnålt. Där man kan ha en adventsljusstake med LED-lampor tänd i 24 timmar kan man ha den vanliga tänd i bara 45 minuter, det är vad det motsvarar. Nu gör vi en drive och försöker informera även våra medarbetare här i stadshuset om LED-belysning och visar vanliga lampor också, säger hon.

Men vad är skillnaden mellan vanliga glödlampor och LED-lampor?

– Vanliga glödlampan i en adventsljusstake är på tre watt, LED-lampan är på 0,1 watt, förklarar Ingela Larsson.

Men hur blir känslan när ljusstaken är tänd?

– Det är faktiskt inte alls någon skillnad, i alla fall inte på de här som vi har köpt. Det tänds på en gång och det har väldigt bra, lite gult sken, berättar Ingela Larsson.

Vad stadshuset kommer att spara genom att byta glödlamporna har man inte räknat utan det var cheferna som fattade beslutet om att man skulle satsa på LED-lampor. Västerås stad håller ju på med även andra energisparande åtgärder.

Det här är väl ett sätt att föregå med ett gott exempel?

– Helt klart, kräver vi av andra att de ska jobba med energibesparingar så måste vi också först och främst göra det, säger Ingela Larsson, projektledare på Fastighetskontoret på Västerås stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".