Så här såg det ut i Västerås förra vintern. Foto: Ida Nilsson/SR Västmanland

Västerås rustar för snörik vinter

1:31 min

Den förra snörika vintern ledde till stora problem på många håll. I Västerås fick många lokaler stängas då taken hotade att rasa under den tunga snön. Men inför den här vintern ska beredskapen vara bättre.

– Förra vintern var en tuff vinter för oss.  Vi såg ju att det var mycket snö och sedan tänker man ju "det ska nog hålla, det ska nog hålla". Men sedan till slut, när de gäller stora taken på till exempel Edströmska, Friidrottshallen och Råby IP, så gick det ju inte längre helt enkelt, berättar Anica Norman, fastighetsförvaltare på fastighetskontoret på Västerås stad.  

Det var inte bara själva snön som ställde till det, utan den tjocka isen som bildades på taken. 

– Det kan ligga snö på taken, det kan det göra. Men när det blir som förra vintern, att snön smälte och det blir isklumpar under snön som man egentligen inte ser förrän man gå upp på taken. Det var det som var ett oerhört problem.

– Det var jättekallt, massor med snö som kom. Sedan kunde det bli lite varmare och då läcker värmen upp genom taken. Då bildas is och det är då det börjar växa på ordentligt och det är det som är så tungt, och då har man problem, förklarar Anica Norman. 

Västerås stad har efteråt konstaterat att man inte var riktigt förberedd på det myckna snöandet. Det fanns till exempel brister i säkerheten för dem som skulle upp och skotta. 

- Vi började med att inventera alla taken och se vad som fanns och hur det fungerar med krokar och linor och sådana saker, säger Anica  Norman. 

Ett annat problem var att få tag på folk. Något Anica Norman hoppas ska fungera bättre i vinter. 

- De firmor som vi nu har ramavtal med, och det är förutom takplåtsfirmor även byggfirmor som har rätt att få upp folk, de har i alla fall sagt till oss att de har den kapaciteten nu och att vi är deras prioriterade kund.

– Sedan måste vi ju naturligtvis se till att det inte blir så mycket snö på taken utan vi får åka ut tidigare och skotta, säger Anica Norman, på fastighetskontoret på Västerås stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista