Musiker säger upp sig från Sinfoniettan

2:45 min

Det blåser kring Västerås Sinfonietta. Musikerna är anställda på halvtid men har länge kämpat för heltidstjänster, och under de senaste två åren har fyra personer sagt upp sig för att istället få jobba heltid i andra orkestrar.

Västerås Sinfonietta är en del av Västmanlandsmusiken som är ett kommunalförbund med Västerås stad och Landstinget som huvudmän.

En av dem som nyligen sagt upp sig från Sinfoniettan är Anders Matell från Stockholm som spelade fagott.

– Främsta skälet är ju en ekonomisk fråga, det är ju den här besvärliga halvtiden som vi har. Det är svårt att fylla upp den med någonting annat. Det är väldigt svårt att få ihop det hela.

Hur kändes det att säga upp sig?

– Det är med sorg faktiskt som jag har sagt upp mig. Det här har inte varit ett lätt beslut. Det har varit en härlig tid verkligen men blickar jag framåt så finns det inga alternativ tyvärr, säger Anders Matell.

Om han hade fått en heltidstjänst hade han helst stannat kvar i Sinfoniettan.

– Det hade ju inneburit en helt annan framtid för oss som familj. Då hade vi nog flyttat till Västerås. Då hade jag inte behövt frilansa upp resten av tiden och då hade vi haft en inkomst så att vi hade klarat av ett boende och hela den biten, säger Anders Matell.

Matell säger att fler musiker i Sinfoniettan går i samma tankar på att säga upp sig. På sikt är han orolig för att det här kommer att ge en sämre kvalitet på orkestern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista