Levande ljus och batteridriven dator kan vara räddare i nöden vid strömavbrott. Arkivbild: SCANPIX

Nytt system avgör vem som ska få el

1:39 min

Nu sätter arbetet igång med att införa Styrel i Västmanland och resten av landet. Det är ett system som ska hjälpa till att prioritera vilka användare som måste ha el om det skulle bli elbrist i landet.

– Nu kopplar man bort på det som kallas regionnätsnivå, det vill säga hela samhällen kan kopplas bort, säger Ingela Regnell, samordnare på avdelningen Samhällsskydd och beredskap vid Länsstyrelsen.

– Med det här nya systemet ska man kunna gå in på enskilda linjer så att bara vissa områden kopplas bort istället.

Nu innan Styrel används skulle till exempel hela Västerås kunna släckas ner vid akut elbrist. Problemet med att så stora områden skulle stängas ner är ju att även samhällsviktiga funktioner skulle stå strömlösa.

Det är det man nu ska börja titta på - vilka funktioner som ska räknas som samhällsviktiga - och det kan röra sig om exempelvis sjukhus och räddningstjänst, men också de som har hand om vårt vatten och avlopp.

Och även om den här åtgärden att släcka ner en hel region inte använts överdrivet flitigt, så är det ändå viktigt att ha en plan ifall det skulle behövas, enligt Ingela Regnell:

– Det har aldrig hänt hittills, men Energimyndigheten säger att det var väldigt nära den åttonde januari i år.

– Då hade det varit kallt en längre period och två eller tre kärnkraftsblock var bortkopplade så det fanns inte tillräckligt med ström när folk kom tillbaka från julledigheten. Då var det lite krisartat, säger Ingela Regnell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista